tiistai 27. lokakuuta 2009

Muistatteko laskiämpärin ?



Pontsan perheen kahvihetkeä varjostaa laskiämpäri, alias likasanko, joka pitäisi viedä ulos, mitä palvelusta äiti kauniisti pyytää. Kommunikointi ei aina ole helppoa, etenkään nuorison kesken (silloin ennen vanhaankaan). Katso YLE:n arkiston filmi tästä episodidista. Pontsa pelkää syystäkin, että naapurin Kartsa tai alakerran Mimmi tulee vastaan rapussa, ja tällä roikkuisi laskiämpäri käsissä. Voisiko nolompaa olla ?

Klikkaa sisään YLE:N arkistoon

Laskiämpäri | Elävä arkisto | yle.fi

1960-luvun alkupuolella olin pienenä tyttönä tottunut siihen, että puhdasta vettä kannettiin kaivosta sisään ja sangossa likavettä ulos. Asuimme omakotitalossa Puistolassa, mummolassa. Tiesin, että likasanko oli tyhjennettävä ulos tunkiolle ennen kun se täyttyisi liikaa. En jaksaisi sitä muutoin kantaa. Sangolle oli käyttöä aamulla ja illalla, varsinkin talvella. Omakotitalomme pihan perällä oli kylmä huussi, eikä sinne ollut kiirettä pakkasella. Talousjätteet ja tiskivedetkin päätyivät sangossa tunkiolle.



Myöskään kaupungissa, missä aiemmin asuimme Kalliossa puutalossa, ei ollut sisävessaa, viemäriä eikä vesijohtoa sisälle itse asuntoon. Kaupunkitalossamme neljännellä linjalla huussit oli pihan perällä. Ulkovessassa vilisti rottia. Me 3 henkinen perhe asuttiin tässä puutalossa yhdessä huoneessa ilman mukavuuksia. Lähikulmalla oli yleinen sauna, missä osa asukkaista kävi pesulla. Talossa oli pyykkitupa, joskin pikkupyykkiä pestiin usein käsin. Pesutuvassa pestyt lakanat kuivattiin puutalomme avaralla vintillä.

Muistan lapsuuden kodistani emalisen harmaa-pilkullisen laskiämpärin. Mummolassa oli käytössä punainen emaloitu sanko. Sangossa kuului olla myös kansi. Etsin Googlesta kuvaa perinteisestä tuon ajan likasangosta, mutta en löytänyt. Arvasin kyllä mistä oikea malli voisi löytyä, nimittäin Venäjältä. Oikea design-laskiämpärin kuva löytyikin Googlesta itä naapuristamme. Kaiken lisäksi kuvan sanko on uusi, kiiltävä ja myytävä !

Likasankojen muistan olleen käytössä 1960-luvun puoliväliin saakka, kunnes mummolan taloomme rakennettiin viemärit, vessat ja vesijohdot sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,